Zamanı verimli kullansak?

Bugün sizlere zaman yönetimiyle ilgili ilginç bir teknik tanıtacağım.
Tekniğimiz; Pomodoro Tekniği

Nedir bu Pomodoro Tekniği derseniz, size kısaca şöyle bir açıklama yapabilirim herhalde: “zamanı verimli kullanma tekniği”. “Gerçekten çok zekice bir açıklama yaptın, tebrikler de, yani nasıl yapıcaz bunu??” diye söylenenleri duyar gibiyim.
Aslında bu tekniği açıklarken öyle süslü püslü söz sanatlarına girmeye gerek yok çünkü yaşantımızda farkında olmadan uyguladığımız bir teknik.

Pomodoro Tekniği, 1980’lerde Francesco Cirillo tarafından oluşturulmuş. Francesco Cirillo, okul yıllarında bulduğu bu tekniği Domates şeklindeki zamanlayıcısıyla uyguladığından dolayı, bu zaman yönetimi tekniği ismini domatesten almıştır.


Şimdi kısaca örnekleyerek açıklayalım.

Elimize bir makale aldık. Makale 20 sayfa olsun.
Şimdi zamanlayıcımızı 25 dakikaya ayarlıyoruz ve başlatıyoruz.
Ben bu 25 dakika içerisinde makaleyi okumaya koyuluyorum.
Sonra zamanlayıcımın zili çalıyor ve molaya geçiyorum.
Molam 5 dakika.
5 dakikalık molam bittikten sonra, tekrar 25 dakikalık çalışma moduna giriyorum.
Sonra tekrardan 5 dakikalık molaya geçiyorum. Sistem bu şekilde ilerliyor.
O zaman diyoruz ki;
25 dakika Çalışma + 5 Dakika Mola = 1 Pomodoro = 1P

Bir gün içerisinde ideal olarak kabul edilen Pomodoro sayısı ise, 8-16 arası.
Yani, molalar da dahil toplam 4-8 saat arası oluyor.

Geçen gün, okuduğum romandan örnek verirsem; 25 dakikalık çalışma ve 5 dakikalık molalar ile 45 sayfalık bölümü toplam 4P’de bitirdim. Tabii ki, ilk Pomodoro’dan sonra kaç sayfa okuduğumun sayısal istatistiğini çıkarttım ve 1P’de yaklaşık 12 sayfa okuyabildiğimi not aldım. O zaman, bu 45 sayfalık bölümü de 4P’de bitirebileceğimi anlamış oldum. Bu da, toplam 2 saate denk geliyor. (5×4=20 dakikalık mola ile birlikte)

Uygulanmış örnek;
1P’de 12 sayfa 
2P’de 11 sayfa
3P’de 12 sayfa
4P’de 10 sayfa

İşte burada, 4 tane Pomodoro bitirdiğim için 15 dakikalık büyük molaya geçmeye hak kazanıyorum. Yani, 2 saatte bir 15 dakikalık mola veriyoruz.
Daha sonra ise, tekrar 4P’ye kadar çalışmamızı sürdürüyoruz.
Örneğime devam etmem gerekirse, artık kitabın 35 sayfadan oluşan diğer bölümünü kaç Pomodoro’da bitirebileceğimi bildiğimden dolayı, planımı da ona göre yaptım ve bu şekilde kitapta ilerledim. (3 tane Pomodoro ile 35 sayfayı bitirmiş oldum) Buraya kadarki kısımda anlaşılmayan bir yer var mı, arkadaşlaaar?

O zaman, üstünde çalıştığınız bir projeyi ya da işi vs.’yi zaman aralıklarına bölerek yapmak/gerçekleştirmektir de diyebiliriz, Pomodoro Tekniğine, değil mi?

İçinizden diyorsunuzdur şimdi, peki bu zamanlayıcının Android’de falan uygulaması var mıdır acaba?
– Evet, var.

Android için Pomodoro Timer Lite

Uygulama içerisinde reklamlar çıkmaktadır. Reklamsız sürümü ücretlidir. (Ufak bir miktar) Telefonumda bu uygulamayı kullanmaktayım, öneririm. (Reklamlar uygulamaya engel olmamaktadır)

iPad’imde Pomodoro Zamanlayıcısı kullanmadığımdan dolayı, iOS için herhangi bir öneri yapamayacağım ama App Store’un arama kısmına Pomodoro Timer yazarsanız, karşınıza birçok uygulama çıkıyor. Oradan birkaç tanesini deneyip, size en uygun olanı seçebilirsiniz.

Buraya kadar Pomodoro Tekniğini kısaca tanıttığımıza göre, artık bu teknik ile ilgili birkaç uyarıda da bulunabilirim herhalde.

– 25 dakikayı işinize tam anlamıyla odaklanarak geçirin. Her 25 dakikanın başında odaklanma gücünüz yüksek olacağından dolayı, iş veriminiz de artacaktır.
– 5 dakikalık molalarda ayağa kalkıp biraz yürümeniz iyi olabilir. Ben genellikle bir bardak su da içiyorum, vücudumdaki kan akışını hızlandırmak için.

Yazımın son cümlesine gelmiş olduk.
Umarım bu teknik çalışmalarınızda işinize yarar.

İyi çalışmalar! 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s