K’NEX de ne?

Öncelikle, “kinetix” aramasıyla buraya geldiyseniz, yanlış yerdesiniz. Burada K’NEX anlatılmaktadır!

Evet, yavaştan sorularımı sormaya başlıyorum, o zaman. Nedir bu K’NEX?

– Çocuklara ve yetişkinlere yönelik bir eğitim oyuncağıdır. Oyuncak denildiğinde, hemen aklınıza ilkokul çocuklarına yönelik oyuncaklar gelmiş olabilir; ancak burada daha farklı bir oyuncak türünden bahsetmekteyiz. LEGO dersem, aklınızda en azından bir konsept oluşabilir. İşte, K’NEX de LEGO gibi bir eğitim oyuncağıdır. (Bir de siz okuyucular için buraya LEGO ve K’NEX arasındaki tartışmaları, yorumları görebileceğiniz bir link koyuyorum. En azından benimki seninkini döver sohbetlerini yaparken, elinizde somut veriler olabilir. Link için buraya. Ayrıyeten, K’NEX şirketinin web sitesi için buraya.)

Hmm, anladım. K’NEX ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

– Joel Glickman tarafından resmi olarak 1992 yılında ortaya çıkartılmıştır. K’NEX şirketi ise şu an Smart Brands International Co. şirketi bünyesi altında.

Peki, K’NEX şirketinin misyonu ve vizyonu nedir?

– K’NEX, yaratıcılıklarını kullanmaktan zevk alanlar için tasarlanmış bir yapı oyuncağıdır. K’NEX’in vizyonu ise mühendisliğin, sanatın ve eğlencenin olduğu STEAMagination evrenini yaratmaktır.

Ne güzel! Bu arada, STEAM ne demek?

– 21.yy’a ait bir eğitim modeli. STEAM’in açılımı şudur: Science (Bilim), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik), Art (Sanat) ve Math (Matematik). Bu disiplinlerin birbirleriyle birleştirilerek gerçekleştirilen disiplinlerarası bir eğitim modelidir. İlk olarak, STEM olarak ortaya çıkmış, daha sonra Sanatın da eklenmesiyle STEAM haline gelmiştir. Sonraki konuşmalarımızda bu konudan bahsedelim, mutlaka.

Olur, tabii ki.
Eğitim modelinin ayrıntılarını bir kenara atarsak, şöyle diyebiliriz, değil mi?K’NEX ile bir ürün çıkartırken, ister istemez STEAM içerisindeki disiplinleri kullanıyoruz. Örneğin, bir köprü inşa etmek istiyorum. Bu süreçte bana en basit tabirle sanat, mühendislik, matematik ve bilim disiplinleri gerekiyor. Biraz daha ileri gittiğimizde ise teknolojiyi kullandığımızı görüyoruz. (Motor aparatı vs.)

– Evet, tamamen dediğiniz gibi. K’NEX, çağdaş eğitime uygun bir oyuncak ya da araç.

Verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu, teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s